به مناسبت هزارمین بازی تیم ملی انگلیس در این مقاله به تعدادی از بهیادماندنیترین دیدارهای سه شیرها نگاهی انداختهایم. از یاد بردن این بازیها از خاطر هیچ فوتبالدوستی که آنها را تماشا کرده باشد ممکن نیست.
دیدارهای به یادماندنی تیم ملی انگلیس
۲۰. سوئد ۰-۲ انگلیس (۲۰۱۸)
این دیدار شاید بازی چندان دشواری برای تیم ملی انگلستان نبوده باشد اما سه شیرها موفق شدند با ارائه یک نمایش قدرتمندانه برای اولینبار در نزدیک به سی سال اخیر به مرحله نیمه نهایی جام جهانی فوتبال راه پیدا کنند. روی کرنر اشلی یانگ بود که هری مگوایر در نیمه اول گل نخست را به ثمر رساند و در نیمه دوم نیز دله الی با یک ضربه سر دیگر گل دوم را وارد دروازه حریف کرد تا انگلیس به جمع چهار تیم برتر جام راه پیدا کند. هرچند انگلیسیها در دقایق انتهایی بهلطف دو سیو دیدنی از جردن پیکفورد توانستند این پیروزی را کسب کنند.
۱۹. انگلیس ۱-۲ فرانسه (۲۰۰۴)
سه شیرهای در ابتدای مسابقات جام ملتهای اروپا ۲۰۰۴ پس از شکست برابر فرانسهای که زین الدین زیدان، تیری هانری، پاتریک ویرا و لیلیان تورام را در اختیار داشت به مشکل خورده بودند. انگلستان با تک گل فرانک لمپارد از روی ارسال دیوید بکهام نیمه نخست را پیروز به رختکن رفت اما دو گل دیرهنگام از زیدان شاگردان اسون گوران اریکسون را با شکست روبهرو کرد. همچنین زمانی که بازی ۱-۰ بود، ضربه پنالتی بکهام توسط همتیمی وی در منچستریونایتد یعنی فابین بارتز مهار شد.
۱۸. انگلیس ۳-۲ اسکاتلند (۲۰۱۳)
در دیداری دوستانه به مناسبت ۱۵۰ سالگی اتحادیه فوتبال، انگلیس و اسکاتلند به مصاف یکدیگر رفتند اما این بازی بسیار جدی بود و اصلاً حال و هوای یک دیدار دوستانه را نداشت. در استادیوم ومبلی، اسکاتلند موفق شد با گلهای جیمز موریسون و کنی میلر دو بار از حریف پیش بیفتد اما سه شیرها توانستند هردو بار به لطف گلهای تئو ولکات و دنی ولبک بازی را به تساوی بکشانند. فرشته نجات انگلستان در این نبرد حیثیتی اما ریکی لمبرت بود که توانست با اولین لمس توپ خود در عرصه ملی برتری را برای کشورش به ارمغان بیاورد.
۱۷. انگلیس ۶-۱ پاناما (۲۰۱۸)
درست است که حریف تیم ضعیف پاناما بود اما تاکنون چنین نمایش مقتدرانهای را از انگلیس در ادوار مختلف جام جهانی ندیده بودیم. آن روز شاگردان گرت ساوتگیت حتی از تونی پولیس، مربی سنتی انگلیسی هم در ضربات کاشته بهتر کار میکردند. گلزنان انگلیس در آن دیدار عبارت بودند از جان استونز (دو بار)، هری کین (هت تریک) و جسی لینگارد. تک گل حریف را هم فلیپه بیلوی وارد دروازه جردن پیکفورد کرد.
۱۶. انگلیس ۲-۰ کلمبیا (۱۹۹۸)
تیم ملی انگلیس در آخرین بازی مرحله گروهی خود باید در دیداری سرنوشتساز برابر حریف قدری به نام کلمبیا قرار میگرفت. برنده این بازی به جمع ۱۶ تیم مرحله حذفی صعود میکرد. علیرغم تمام نگرانیهای قبل از بازی، انگلستان با وجود آنکه تحت فشار قرار داشت عملکرد خوبی از خود ارائه نمود. درن اندرتون با یک والی قدرتمند دروازهبان شوتگیر حریف یعنی فرید مندراگون را تسلیم خود کرد. ده دقیقه بعد نیز دیوید بکهام با یک ضربه ایستگاهی زیبا، حضور شاگردان گلن هادل در مرحله حذفی را تضمین کرد.
۱۵. انگلیس ۳-۰ لهستان (۱۹۸۶)
انگلیس در دو بازی اول خود در مرحله گروهی جام جهانی ۱۹۸۶ برابر پرتغال پذیرای شکست شده بود و مقابل مراکش نیز به تساوی ۰-۰ دست یافته بود. همچنین با مصدومیت برایان رابسون و ری ویلیکنز، آینده آنها در این جام در هالهای از ابهام قرار گرفت بود. اما گلزن نابغه انگلیسی، گری لینه کر در دیدار برابر لهستان در قامت یک ناجی برای کشورش ظاهر شد. این مهاجم در نیمه اول برای کشورش هت تریک کرد تا شاگردان بابی رابسون در مرحله حذفی حضور داشته باشند.
۱۴. اسپانیا ۲-۳ انگلیس (۲۰۱۸)
انگلیس پس از آنکه در جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه تا مرحله نیمه نهایی پیش رفت، در اولین دوره از لیگ ملتهای اروپا تحت فشار بالایی قرار داشت. قرعه بازی با اسپانیای قدرتمند آن هم خارج از خانه دیداری دشوار محسوب میشد. اما انگلیس در نیمه اول نمایشی در خور نام خود ارائه کرد. رحیم استرلینگ بر روی ارسال دقیق از جردن پیکفورد دروازه حریف را به زیبایی باز کرد. وینگر منچسترسیتی سپس در یک حرکت تیمی زیبا گل دوم خودش و انگلیس را هم زد. اما این پایان کار نبود، در همان نیمه اول مارکوس رشفورد نتیجه را ۳-۰ کرد. انگلیس در نیمه دوم با وجود دو گل از پاکو آلکاسر و سرخیو راموس توانست برتری خود را حفظ کند و پیروزی شیرین را جشن بگیرد.
۱۳. انگلیس ۲-۰ اسکاتلند (۱۹۹۶)
انگلیس در مقابل اسکاتلند آن هم در چهارچوب مسابقات جام ملتهای اروپا قطعاً یک دیدار خاطرهانگیز محسوب میشد. سه شیرها در دیدار اول خود برابر سوییس به تساوی ۱-۱ دست یافته بودند تا اهمیت این دربی دوچندان شود. پس از یک نیمه اول جذاب، آلن شیرر روی ارسال گری نویل که توسط حرکت خوب جیمی ردنپ مهیا شده بود دروازه حریف را باز کرد. کمی بعد، یک پنالتی به نفع اسکاتلند گرفته شد که گری مکآلیستر آن را به دست دیوید سیمن کوبید و سپس پل گاسکویین یک گل زیبا را به ثمر رساند تا این نبرد را به پایان برساند.
۱۲. انگلیس ۲-۲ آرژانتین، آرژانتین در ضربات پنالتی به پیروزی رسید (۱۹۹۸)
در جام جهانی ۱۹۹۸، انگلیس و آرژانتین در اولین مرحله حذفی برابر یکدیگر قرار گرفتند، دیداری بسیار حساس و البته سیاسی. دو تیم با ضربات پنالتی گابریل باتیستوتا و آلن شیرر گلهای اول خود را به ثمر رساندند اما گل زیبای بازی را مایکل اوون جوان به ثمر رساند. سپس گل تساوی آرژانتین را خاویر زانتی زد. نیمه دوم با اخراج دیوید بکهام بهعلت لگد زدن به دیگو سیمئونه همراه بود. همین کار انگلیس را سخت کرد اما سه شیرها موفق شدند تا وقت اضافه و ضربات پنالتی دوام بیاورند. اما در ضربات پنالتی، کابوس همیشگی انگلیس، پل اینس و دیوید بتی ضربات خود را از دست دادند تا شاگردان گلن هادل راهی خانه شوند.
۱۱. انگلیس ۱۳-۰ ایرلند (۱۸۸۲)
در فوریه ۱۸۸۲، انگلستان در مقابل ۲۵۰۰ تماشاگر در بلفاست برای اولینبار به مصاف ایرلند رفت و آن تماشاگران این فرصت را پیدا کردند که توانستند پرگلترین پیروزی تاریخ سه شیرها را شاهد باشند. وینگر تیم، هاوارد واتون پنجبار گلزنی کرد و مهاجم تیم، آرتور براون هم چهار گل زد. جیمی براون، دیگر مهاجم انگلیس در آن دیدار هم بریس کرد و هری کراشمن و کاپیتان چارلی بمبریج نیز گلهای دیگر را به ثمر رساندند.
۱۰. فرانسه ۱-۳ انگلیس (۱۹۸۲)
این دیدار احتمالاً بهترین شروع تاریخ تیم ملی انگلیس در یک جام جهانی محسوب میشود. دقیقاً از همان دقیقه اول، انگلیس عالی بازی کرد. برایان رابسون در ثانیه ۲۷ کشورش را پیش انداخت اما در اواسط نیمه نخست، جرارد سولر حساب کار را به تساوی رساند. با این وجود، رابسون در نیمه دوم گل دیگری زد و سپس پل مارینر گل سرنوشتساز سوم را نیز وارد دروازه حریف کرد. انگلیس کار خود در مرحله گروهی را با سه پیروزی در سه دیدار به پایان رساند.
۹. کرواسی ۲-۴ انگلیس (۲۰۰۴)
پس از شکست برابر فرانسه و غلبه بر سوییس در دو بازی اول مرحله گروهی، سه شیرها برای رسیدن به یک چهارم نهایی یورو ۲۰۰۴ باید کرواسی را از پیش رو برمیداشتند. اما ابتدا نیکو کواچ بود که کرواتها را پیش انداخت. بعد از آن، پل اسکولز گل تساوی را زد تا نوبت به قهامن جدید انگلیسیها برسد، وین رونی در انتهای نیمه اول و ابتدای نیمه دوم گلزنی کرد و سپس گل انفرادی فرانک لمپارد جایگاه سفیدپوشان را در جمع هشت تیم آخر تضمین نمود.
۸. انگلیس ۱-۱ آلمان، آلمان در ضربات پنالتی به پیروزی رسید (۱۹۹۰)
جام جهانی ۹۰ ایتالیا ویترینی از بهترین بازیکنان فوتبال جهان بود و در عین حال سه شیرها مدعی جدی قهرمانی محسوب میشدند. نبرد مرحله نیمه نهایی بین آلمان و انگلیس تا ابد در یادها باقی خواهد ماند. اندی برمه در دقیقه ۶۰ آلمان را پیش انداخت اما ده دقیقه مانده به پایان گری لینه کر کار به تساوی رساند. در وقت اضافه؛ یورگن کلینزمن چند فرصت گلزنی را از دست داد، پل گاسکویین با دریافت کارت زرد و محرومیت از فینالی که هرگز از راه نرسید به گریه افتاد و گل دیوید پلات نیز بهعلت آفساید بودن قبول نشد. اما ضربات پنالتی شوم مجدداً از راه رسیدند. استوارت پیرس و کریس وادل ضربات خود را از دست دادند تا آلمانیها راهی فینال شوند.
۷. انگلیس ۱-۱ کلمبیا، انگلیس در ضربات پنالتی به پیروزی رسید (۲۰۱۸)
بالاخره نوبت به پیروزی انگلیس در ضربات پنالتی رسید. پس از یک نیمه اول هیجانانگیز، هری کین انگلیس را پیش انداخت تا خودش هم در صدر جدول بهترین گلزنان جام جهانی قرار بگیرد. جردن پیکفورد نیز با مهار شوت راه دور متئوس اوریبه انگلیسیها را امیدوار کرد. اما در نهایت یری مینا قفل دروازه سنگربان اورتون را گشود و پس از آن نیز کار به ضربات پنالتی کشید. پس از خراب شدن پنالتی جردن هندرسون همه منتظر تکرار سناریوی همیشگی بودند تا آنکه اوریبه ضربه خود را به تیر کوبید و پیکفورد نیز با مهار پنالتی کارلوس باکا به قهرمان انگلیسیها تبدیل شد. در نهایت، اریک دایر پنالتی آخر را وارد دروازه کرد تا انگلیس در جام بماند.
۶. آرژانتین ۰-۱ انگلیس (۲۰۰۲)
چهار سال پس از حذف شدن به دست آرژانتین، این فرصت خوبی بود تا سه شیرها از نماینده قدرتمند آمریکای جنوبی انتقام خود را بگیرند. و البته پیروزی در این بازی مرحله گروهی اعتماد به نفس بالایی به انگلیسیها برای قهرمانی در جام داد. هرچند این اتفاق رخ نداد اما پنالتی موفق دیوید بکهام در نیمه اول نه تنها جبرانی بر کارت قرمز چهار سال پیشش بود بلکه انتقام را برای کشورش به همراه داشت.
۵. آلمان ۱-۱ انگلیس، آلمان در ضربات پنالتی به پیروزی رسید (۱۹۹۶)
یک دیدار کلاسیک فوتبال که دو کشور را به صفحه تلویزیون میخکوب کرد. در یک تورنومنت خانگی و ومبلی که کاملاً پر شده بود، سه شیرها فرصت این را داشتند تا انتقام جام جهانی ۹۰ ایتالیا را بگیرند و نه تنها آلمان را از یک رقابت مهم حذف کنند بلکه برای اولینبار در ۳۰ سال اخیر به فینال یک رویداد مهم برسند. تنها پس از دو دقیقه از شروع بازی آلن شیرر کشورش را پیش انداخت اما این برتری با گل استفان کونتز تنها ۱۴ دقیقه دوام داشت. نبرد دو تیم تا پای جان ادامه داشت. تا آنکه در ضربات پنالتی گرت ساوتگیت ضربه خود را از دست داد تا رویای قهرمانی در تورنومنت خانگی نیز به پایان برسد.
۴. انگلیس ۴-۱ هلند (۱۹۹۶)
انگلیسیها حضور خود در مرحله یک چهارم نهایی را به شکلی خاص تضمین کردند. در مقابل بازیکنان بزرگی همچون پاتریکی کلایورت، ادوین فن درسار و دنیس برگکمپ، دو بریس از آلن شیرر و تدی شرینگهام برای پیروزی کافی بود. چیزی که موجب شیرینتر شدن این نتیجه شد این بود که پیروزی ۴-۰ باعث صعود اسکاتلند به جمع هشت تیم برتر میشد، اما تک گل کلایورت هلندیها را بالاتر از اسکاتلند قرار داد تا لالههای نارنجی به مرحله بعد صعود کنند.
۳. انگلیس ۲-۲ یونان (۲۰۰۱)
انگلیس برای مسجل کردن حضور خود در جام جهانی ۲۰۰۲ و جلوگیری از بازی در پلیآف مقدماتی جام جهانی، پس از پیروزی برابر آلمان و آلبانی در دو بازی آخر گروه خود به تنها یک امتیاز برابر یونان نه چندان قدرتمند نیاز داشت. اما سه شیرها با اشتباه ریو فردیناند و گلزنی آنجلوس کریستیاس از حریف عقب افتادند. اما در ده دقیقه پایانی طوفانی، سرنوشت بازی تعیین شد. تدی شرینگهام ده ثانیه پس از ورود به زمین گل تساوی را زد اما یک دقیقه بعد با اشتباه مجدد فردیناند، دمیس نیکولیدیس بازهم یونان را پیش انداخت. ولی در وقتهای تلفشده، دیوید بکهام از روی ضربه ایستگاهی توقف ناپذیر کار را به تساوی کشاند تا اولدترافورد غرق در شادی شود.
۲. آلمان ۱-۵ انگلیس (۲۰۰۱)
قبل از بازی بالا با یونان، این دیدار در برلین انجام شد. سه تیم انگلیس، فنلاند و آلمان بر سر کسب سهمیه حضور در جام جهانی ۲۰۰۲ با هم رقابت داشتند. اما سه شیرها حریف سنتی را در پایتخت آلمان شکست دادند تا مستقیماً به ژاپن و کره جنوبی بروند. آلمان تا پیش از این در مسابقات انتخابی جام جهانی تنها یک بار در خانه مغلوب حریفان شده بود. لیورپولیهای تیم یعنی مایکل اوون (هت تریک) و استیون جرارد گل دقایق ابتدایی کارستن یانکر را خنثی کردند و میخ آخر را هم امیل هسکی بر تابوت ژرمنها زد.
۱. انگلیس ۴-۲ آلمان غربی (فینال جام جهانی ۱۹۶۶)
مهمترین بازی تاریخ تیم ملی انگلیس و شاید حتی مهمترین فینال تاریخ در ادوار مختلف جامهای جهانی، گل دقیقه آخر آلمان که نتیجه را ۲-۲ کرد قاعدتاً باید روحیه سه شیرها را بهم میریخت اما گل جنجالی جف هرست پایهگذار مهمترین دستاورد فوتبال ملی انگلستان شد.